De makkelijke moestuin

EEN MAKKELIJKE MOESTUIN VOOR IEDEREEN!

Hoi, ik ben Jelle van de Makkelijke Moestuin®.

Ik werk als grafisch vormgever, ik hou van uitgaan, reizen en speel in een rockbandje. 

En ik heb een moestuin.

Toen ik daarmee begon was ik 14 en meteen zó enthousiast over het resultaat dat ik er een website over maakte. 

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn al tienduizenden mensen met mijn informatie aan de slag gegaan. Dat is niet voor niets, want net als ik zijn ze aangenaam verrast dat je eigen biologische groentes verbouwen helemaal niet zo moeilijk is. Veel makkelijker dan je zou denken! 

Weet je wat? Ik ga je gewoon vertellen waarom ik er zo enthousiast over ben, wat een Makkelijke Moestuin precies is en hoe ik hem gemaakt heb. 

Zodat jij er ook mee aan de slag kan!

Waarom wil je een moestuin?

Goeie vraag! Die kan jij alleen beantwoorden. Misschien wil je zelf je groentes telen omdat je:

 • lekkerder en versere groentes wilt,
 • biologisch en onbespoten wilt;
 • bijzondere groenten en kruiden wilt kweken,
 • wilt besparen op het huishoudgeld,
 • je lijn en gezondheid heel belangrijk vindt,
 • lekker buiten bezig wilt zijn,
 • je heel erg milieubewust bent,
 • je kinderen wilt laten zien dat radijsjes niet uit de fabriek komen en worteltjes niet aan bomen groeien,
 • of gewoon tuinieren heel erg leuk vindt.

Wat jouw reden ook is: met mijn Makkelijke Moestuin® kun je je doel altijd bereiken. Zonder de nadelen van een gewone moestuin!
 

Wat is de Makkelijke Moestuin?

Tuinieren op de MM-manier is echt dé makkelijkste en toch de meest productieve manier van groente kweken die je maar kan bedenken. En ook nog eens op heel weinig ruimte!

Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). De bakken zet je op je bestaande grond, tegels of grasveld en vul je met (eventueel kant-en-klare) Makkelijke Moestuinmix.

Deze ideale aardemix is - samen met de bakken - de sleutel tot succes. Het heeft alles in zich wat planten nodig hebben: bevat natuurlijke voeding, blijft lekker rul en luchtig en houdt goed vocht vast. Of de aanwezige grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk. Bovendien kan je deze aardemix jaar in jaar uit in de bakken laten zitten. Af en toe compost toevoegen is voldoende. Geen gedoe met meststoffen of elk jaar nieuwe potgrond dus.

Zijn de bakken gevuld dan verdeel je ze met een raster in vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je - op mijn manier - met een andere groente. Daardoor krijgen ze precies de ruimte die ze nodig hebben en krijg je structuur en overzicht. 

In zo’n vierkante meter tuin zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is het onderhoud van je moestuin een fluitje van een cent.

Je hebt geen speciaal of duur gereedschap nodig (een schepje, een schaar en een emmer is genoeg) en je krijgt ook nog eens een enorme opbrengst!

Dit geniale concept is gebaseerd op een methode uit de VS die al een poos geleden bedacht is door Mel Bartholomew. Hij noemt het Square Foot Gardening; ik noem het de Makkelijke Moestuin®. Het systeem heeft zichzelf meer dan bewezen en ik laat je helemaal zien hoe je het toepast. De beste manier om dat te doen is je te laten zien wat het verschil is tussen een MM en een gewone moestuin.

Daar beginnen we dus mee!

Opmerkingen

  There are no comments under this post.

Leave A reply