Biologisch tuinieren is de nieuwe trend

Tegenwoordig willen meer en meer mensen gezonde en natuurlijke voeding eten, en gelijk hebben ze. Maar hoe kan je er zeker van zijn dat de voeding wel gezond en veilig is? Wanneer je op de markt zogezegd biologisch fruit en groenten koopt, kan je er eigenlijk nooit 100% zeker van zijn dat ze toch niet gekweekt zijn met schadelijke pesticiden of chemische stoffen. Hoewel dit wel sterk gecontroleerd wordt door overheidsinstanties zoals het FAVV, is er maar 1 manier om helemaal zeker te zijn. Zelf fruit en groenten kweken in je eigen organische en biologische tuin. Enkel zo weet je dat er geen schadelijke stoffen gebruikt werden.

Read More

Kunstkerstbomen of echte kerstbomen

Kunstkerstbomen of echte Kerstbomen

Het is niet bekend welk type kerstboom de minste milieubelasting oplevert: echte kerstbomen of kunstkerstbomen. Duidelijk is wel dat een lange levensduur de milieubelasting vermindert. Herplant een levende kerstboom na de feestdagen, en gebruik een kunstkerstboom meerdere jaren.

Kunstkerstbomen en levende kerstbomen veroorzaken heel verschillende soorten milieubelasting, waardoor de milieuvriendelijkste boom niet valt aan te wijzen. Wel kun je uit echte of kunstkerstbomen onderling keuzes maken die meer of minder milieuvriendelijk uitpakken.

De milieubelasting van zowel levende als kunstkerstbomen is heel laag vergeleken met andere huishoudelijke oorzaken van milieubelasting, zoals autorijden. Als je bijvoorbeeld een flinke afstand zou rijden om een levende kerstboom op te halen, dan heeft die rit meer impact op het milieu dan de teelt, het transport en het afdanken van de kerstboom zelf. Ook het energieverbruik van de kerstverlichting heeft vaak meer milieubelasting dan de productie van de kerstbomen.

Read More

Maak je tuin aantrekkelijk in de winter!

Een uitdaging in de winter, maak je tuin aantrekkelijk!

De winter wordt veelal gezien als een beetje een saai tuinseizoen. Weinig werk in de tuin en volop uitkijken naar de lente. Uiteraard bestaan er geen saaie tuinseizoenen en kunnen we ook tijdens de winter genieten van aantrekkelijke tuintaferelen. Enkele taferelen worden voor ons gemaakt, denk maar aan een volledig besneeuwde of berijmde tuin. Andere taferelen maken we zelf, een voedertafel vol kleurrijke tuinvogels of bloempotten en bakken vol interessante winterplanten.

Read More

De eetbare bostuin inclusief gratis handboek

De eetbare bostuin

Eetbare bostuinen, ook wel bekend als voedselbossen, zijn een populair onderdeel van permacultuur. Door verschillende ontwerpprincipes van de permacultuur te gebruiken is het voor iedereen mogelijk om een bos te ontwerpen vol met eetbare en andere nuttige planten. Download gratis het Nederlandstalige: “Basishandboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen”, door Anastasia Limareva.

Read More

De makkelijke moestuin

 

Wat is de Makkelijke Moestuin?

Tuinieren op de MM-manier is echt dé makkelijkste en toch de meest productieve manier van groente kweken die je maar kan bedenken. En ook nog eens op heel weinig ruimte!

Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). De bakken zet je op je bestaande grond, tegels of grasveld en vul je met (eventueel kant-en-klare) Makkelijke Moestuinmix. Deze ideale aardemix is - samen met de bakken - de sleutel tot succes. Het heeft alles in zich wat planten nodig hebben: bevat natuurlijke voeding, blijft lekker rul en luchtig en houdt goed vocht vast. Of de aanwezige grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk. Bovendien kan je deze aardemix jaar in jaar uit in delaten zitten. Af en toe compost toevoegen is voldoende. Geen gedoe met meststoffen of elk jaar nieuwe potgrond dus.

Read More