Hoe hoog mag een schutting maximaal zijn?

Een schutting om uw tuin zorgt voor meer privacy van uw buitenruimte. Maar een schutting bepaalt ook de uitstraling van de tuin. Voordat u begint met het bouwen van de schutting, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent schuttinghoogtes in Nederland. We leggen u uit wat u moet weten, van regelgeving tot praktische overwegingen. 

Dichte en opengewerkte schuttingen in tuin

Regelgeving

In Nederland zijn er specifieke regels en richtlijnen met betrekking tot de hoogte van schuttingen, voornamelijk om te voorkomen dat ze een negatieve invloed hebben op de omgeving en het uitzicht van anderen.

In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting, zolang deze voldoet aan de gestelde regels en richtlijnen. Echter, in uitzonderlijke situaties, zoals bij monumentale panden of in beschermde gebieden, kan een vergunning wel vereist zijn.

Hoogtes aan de erfgrens

Aan de erfgrens mag een schutting in de meeste gevallen maximaal 2 meter hoog zijn, zowel aan de zij- als achterkant van uw perceel. In de voortuin gelden soms andere regels, waarbij een maximumhoogte van 1 meter vaak van toepassing is, vooral voor het behouden van het open karakter van de straat.

Hoogte bij rijtjeshuizen

Bij rijtjeshuizen en directe buren moet de hoogte van uw schutting niet hoger zijn dan die van uw buren, tenzij zij hiermee akkoord gaan. De gemiddelde hoogte ligt meestal tussen de 1,5 en 1,8 meter, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en lokale regelgeving.

Terreinen met hoogteverschillen

Bij terreinen met hoogteverschillen wordt de maximale hoogte gemeten vanaf het laagste punt van de grond aan uw kant van de schutting, wat kan resulteren in een schutting die aan de ene kant hoger lijkt dan aan de andere kant.

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent schuttinghoogtes in Nederland voordat u begint met bouwen. Door rekening te houden met de maximale hoogtes en mogelijke uitzonderingen, kunt u ervoor zorgen dat uw schutting niet alleen functioneel is, maar ook voldoet aan de wet- en regelgeving. Zo kunt u optimaal genieten van privacy in uw tuin zonder problemen met de buren of autoriteiten.